Juni compostmaand brengt nieuw leven in de kringlooptuin!

In zo'n 100 Vlaamse gemeenten maken de compostmeesters zich op voor de negende 'Juni Compostmaand'. Samen met de gemeente en/of intercommunales organiseren ze demonstraties, workshops, tentoonstellingen, opentuindagen, fietstochten en andere activiteiten waarbij dit jaar het thema compostgebruik centraal staat.

Kringlooptuinieren raakt dankzij de gezamenlijke inspanningen van compostmeesters, gemeenten, intercommunales, OVAM en VLACO steeds meer ingeburgerd. Dit jaar ligt het accent op compostgebruik, zowel van thuiscompost als van professionele compost.

Compost geeft je tuin een vitaminekuur

Compost ontstaat uit allerlei tuinresten: snoeihout, plantenstengels, bladeren, kortom uit plantaardig materiaal. Ook keukenresten van plantaardige oorsprong kunnen tot compost worden omgezet.

En wat meer is, composteren is een natuurlijk proces waaraan in jouw tuin of in de grote compostinstallaties triljoenen organismen en nuttige bacteriën meewerken. Je zorgt enkel voor de optimale omstandigheden.

Compost heeft nog tal van andere voordelen: hij voedt het bodemleven, bevat langzaam werkende voedingsstoffen, houdt water beter vast, brengt de zuurgraad van de bodem tot een optimale waarde, verbetert de bodemstructuur en beschermt de planten tegen parasieten. Ook in de moestuin bewijst compost zijn waarde. Bovendien onderdrukt een mulchlaag van compost de onkruidgroei. Fijne gezeefde compost op het gazon gespreid tast de verstikkende viltlaag aan, zodat het gazon weer opleeft.

Omdat compost voornamelijk uit stabiele humus bestaat, heeft het een jarenlang effect.

Zelfgemaakte compost of professionele compost?

De keuze is aan jou. Thuiscomposteren is echt niet moeilijk. In elke gemeente kan je beroep doen op compostmeesters die alle kneepjes kennen en je graag helpen om van je eigen tuin- en keukenresten compost te maken.

Je kan ook kiezen voor professionele Vlaco-compost die gemaakt is van lokaal groen- of gft-afval. Vlaco-compost is gegarandeerd vrij van ziektekiemen en onkruidzaden. Je haalt Vlaco-compost op het containerpark of rechtstreeks bij de compostproducent in je buurt.

Juni Compostmaand agenda

Duizenden compostmeesters nodigen je uit voor een demonstratie tijdens 'Juni Compostmaand'. Hun activiteiten vind je terug in de activiteitenkalender op www.junicompostmaand.be.

Meer kringlooptuinieren, minder tuinresten

In de kringlooptuin ontdek je hoe je tuinafval kunt voorkomen en hoe je allerlei tuinresten nuttig en creatief in de tuin kunt gebruiken.

Wie deze kringlooptechnieken in zijn tuin toepast, tuiniert duurzaam en draagt zorg voor zijn tuin, dat stukje natuur dat je is toevertrouwd. Meer kringlooptechnieken vind je op www.junicompostmaand.be.

Downloads

Meer info?

Vlaco vzw
Stationsstraat 110
Mechelen
Tel 015 451 370
barbara.hoekstra@vlaco.be of elfriede.anthonissen@vlaco.be